Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Karin Wandrell, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto Joachim Nywall

Maskinen som bara går och går

Robin Hult har jobbat på smältverket Vargön Alloys i tio år. Hitachis hjullastare ZW370-6 kommer väl till pass när det gäller att frakta bort slagg och stenkross.

När Robin Hult tömmer sin tunga last i krossverket hörs mullret ut över Göta älvs utlopp från Vänern. Vi befinner oss vid Vargön Alloys smältverk utanför Vänersborg, en av Europas största och Sveriges enda producent av ferrokrom, en legering som används vid tillverkning av rostfritt stål och specialstål över hela världen.

Till sin hjälp har Robin Hult en Hitachi ZW370-6 som han framför allt använder till att flytta olika material till upplag från krossen. Flera av materialen som maskinen hanterar är extremt tunga – en skopa krom väger till exempel mellan 18–21 ton.

Fastnat för Hitachi

Robin Hult började jobba på Vargön Alloys 2011 som anställd hos Dellenbygdens Kross som var inhyrd entreprenör innan han för fyra år sedan fick ett erbjudande att själv ta över som entreprenör och startade Ciwert Jansson Entreprenad & Kross i Åmål, tillsammans med sin nu bortgångne far, Ciwert Jansson. I dag är Robin ensam ägare och vd för företaget som har tre anställda och fyra egenföretagare med F-skattsedel. Firman har specialiserat sig på att krossa berg i olika projekt runt Dalsland och Värmland. Här, vid smältverket har de cirka hälften av sin verksamhet.
– Jag har kört Hitachi i många år, även som anställd, och det har fungerat väldigt bra så vi fortsatte med märket även när vi gick över till eget. Vi fick också
överta vissa maskiner, en hjullastare och en grävmaskin. Vi har fastnat för Hitachi och så länge det fungerar vill vi inte byta.

Våren 2019 var det dags att förnya maskinparken med en ny hjullastare, en Hitachi ZW370-6 på 35 ton, som snart har gått 5 000 timmar. I snitt krossar
Ciwert Jansson Entreprenad & Kross runt 30 000 – 50 000 ton berg, slagg, malm och en hel del krom per månad.
– Kör vi malm handlar det om 2 000 – 3 000 ton per dag. En stor del är också slagg, det brukar bli runt 2 000 ton per dag och lika mycket förflyttar vi sedan
med hjälp av hjullastaren till ett upplag, säger Robin.

Bra sikt och komfort

Han uppskattar särskilt förarmiljön när det gäller Hitachi ZW370-6 med låg ljudnivå, bra sikt och hög komfort, något som är viktigt när man kör en hel dag.
– Vi har också duktiga mekaniker i närheten på Landvetter Maskin. Det är nästan viktigast av allt, att man får hjälp med grejerna när det krånglar. Ingen maskin är ju felfri och de måste ju servas och skötas om. Den fina servicen är en stor del i att vi har valt att köra Hitachi, säger han.

Hitachi ZW370-6 är speciellt framtagen för europeiska gruvor och stenbrott. Den är lättkörd och stark med bekväma reglage och spakstyrning med två effektlägen och tractioncontrol. Från den rymliga förarhytten har man god bakåtsikt utan hörnstolpar vilket bidrar till att öka både säkerheten och produktiviteten. Det går även att komplettera med en backkamera som standard vars monitor är integrerad i instrumentpanelen.

Läs mer om Hitachi Hjullastare ›

Ciwert Jansson Entreprenad och Kross AB

Grundat: 1989 av Ciwert Jansson.
Anställda: 3, varav Robin Hult är ägare och vd. Plus 4 medarbetare med F-skatt.
Kapacitet: Kapacitet att krossa upp mot 50 000 ton malm i månaden.

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.