Svenska Maskinmässan i Stockholm!

Du är givetvis inbjuden till vår monter! Välkommen till Solvalla 30 maj – 1 juni.

Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Ann-Louise Larsson, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto Strömvalls

Strömvalls satsar på Hitachi

Strömvalls i Örebro nysatsar på Hitachi-grävmaskiner. Under de senaste två åren har företaget investerat i inte mindre än fem nya Hitachi.
– Om vi får den driftsekonomi som vi hoppas på kommer det definitivt att bli fler, säger entreprenadchef Daniel Heed.

Strömvalls i Örebro är ett väletablerat anläggningsföretag, grundat 1989, som idag omsätter 150 miljoner och sysselsätter drygt 55 personer. Maskinparken består av ett 40-tal grävmaskiner från 8 till 40 ton.

– En välfungerande och modern maskinpark är viktigt för oss. Vi investerar varje år i mellan fem och åtta nya maskiner. Runt 75 procent av vår maskinpark är yngre än fyra år, säger entreprenadchef och delägare Daniel Heed.

 

Höga krav på leverantörerna

Strömvalls har ramavtal med fem kommuner gällande transport- och maskintjänster, VA, infrastruktur, gatuunderhåll och liknande, men kan också erbjuda projektledning och mättjänster.  Företaget beskriver sig som en stark spelare i varje projekt med förmåga att tänka utanför boxen och sätta in rätt resurser – något som också återspeglar sig i valet av leverantörer. Många faktorer spelar in vid valet av maskin: priset, rimlig leveranstid, lättillgänglig service, hög ambitionsnivå hos dem som servar, andrahandsvärde och driftskostnader.

– Delvator har levererat på alla punkter så här långt. Nu är det upp till bevis att driftsekonomin blir vad vi hoppas på, säger Daniel Heed.

 

Satsar på Hitachi

Strömvalls har haft en mindre andel Hitachi i sin maskinpark sedan tidigare och har positiva erfarenheter av både märke och service. Nu har man bestämt sig att för att satsa på Hitachi – var fjärde maskin i maskinparken är numera från Hitachi och fler kommer det säkert bli i framtiden.

– Kanske lite dyrare i inköp, men min upplevelse är att kostnaderna för service och reparationer har varit lägre för våra Hitachimaskiner än för andra märken. Över tid har det blivit bra maskinaffärer, konstaterar Daniel Heed.

 

Från 8 till 40 ton

Strömvalls har fyra nya bandgrävare från Hitachi; den största en ZX350 LC-7 på 40 ton – den minsta en ZX210LC-7 och två nya hjulgrävare ZX150W-7.

Bakom spakarna i den nya ZX350 LC-7 sitter Simon Hjalmarsson. Han började på Strömvalls i november förra året har varit involverad i maskinköpet.

– Jag har fått vara med och tycka till om utrustning. Bland annat har vi valt Rototilts nya R9 för 40-tons maskiner med fasterkoppling och styrsystem. Vi har även Rototilts spakar med handledsstöd vilket jag tycker underlättar körningen. Jag ville egentligen ha elspakar eftersom jag har en del problem med mina handleder och att greppa länge. Men jag tycker det här har funkat lika bra, säger han.

 

Hydrauliken sticker ut

Närmast har Simon kört en 25-tons bandgrävare av ett annat märke men har en del erfarenheter från Hitachis hjulgrävare sedan tidigare och minns framför allt hur Hitachi stack ut med sin fina hydraulik.

– Det har hållit i sig, det är otroligt fin och följsam hydraulik i maskinen. Det är det som jag tycker sticker ut mest med ZX350LC-7, säger han. Den är otroligt lättkörd och bekväm.

Simon jobbar för tillfället i Örebro där det ska etableras en ny logistikanläggning. Strömvalls har haft många logistikprojekt de senaste åren i Örebro och Mälardalen, som är företagets huvudsakliga arbetsområden.

 

Tillfället gör affären

Några fler maskininköp är inte planerade för tillfället för Strömvalls.

– Vi kommer ha lite is i magen fram till hösten och ser var marknaden tar vägen. Men det är klart att dyker det upp en riktigt bra affär så slår vi till redan nu. Vi har investerat stort på transportsidan i år, med bland annat två nya maskintrailers och en ny lastväxlare, så vi ligger lite lågt med fler investeringar just nu, tillägger Daniel Heed.

BS åkeri Bengt Strömvall AB

Grundat: 1989
Antal anställda: 56
Omsättning: cirka 150 miljoner
Antal maskiner: runt 40
Hitachi i maskinparken: Helt nya: ZX350LC-7, ZX300LC-7, ZX210LC-7 och två ZX150W-7 samt fyra äldre Hitachi-maskiner.

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.