Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Mats Jansson, reportage från vår kundtidning Grävlingen

”De ska vara stolta över den”

I Järpen i Norrland, finner vi en av våra nya Zaxis-7-modeller. Det är Marcus Nordqvist, ägare till Nordqvists Åkeri, som sitter bakom spakarna och bygger ut fjärrvärmenätet åt Jämtkraft. Maskinen som han sitter i fick han levererad i somras och han satte den direkt i arbete med att förbereda för en pelletspanna i Mörsil. Även det ett uppdrag åt Jämtkraft. Det var delvis med miljömedvetna kunder som Jämtkraft i tankarna som Marcus valde att satsa på Zaxis-7:an.

– De vill att deras entreprenörer ska använda moderna och miljögodkända maskiner och köra på HVO, så det passade väldigt bra med steg V-motorn. Min förra maskin, en ZX280-3 från 2011, skulle fallera på tioårsgränsen nästa år. Även om jag förstår hur de tänker kändes det tråkigt eftersom jag kan räkna felen under nio år och nästan 10 000 timmar på tre fingrar: en EGR-ventil, ett EGR-rör och ett hydraulrör till stickkolven. Det är det enda som har hänt. Jag är så otroligt nöjd med den  maskinen.

Trots alla positiva erfarenheter från 3-serien blev Marcus överrumplad när han första gången körde Zaxis-7:an.
– Jag trodde inte att det kunde hända så mycket på nio år. En grävmaskin är en grävmaskin kan man tycka, men den känns mer maffig på något vis även om det bara skiljer något ton. Jag är grymt imponerad av flera saker, bland annat hur man kan larva och samtidigt köra flera funktioner utan förlust i dragflödet.

– Det märks också att de har satsat stort på hydrauliken med TRIAS III, fortsätter han. Och när det gäller bränslebesparingen har jag märkt avsevärd skillnad när jag har byggt vägar åt skogsbolagen. Den drar två liter mindre i timmen än förra maskinen och det blir mycket pengar på helåret.

Marcus berömmer också hytten:
– Den är så otroligt tyst och fin invändigt och det ska de vara stolta över. Jag har inte så mycket att jämföra med när det gäller skärmar och kameror och sådant, men jag måste säga att kamerasystemet är fantastisk. Det har räddat mig flera gånger när folk inte har respekterat avståndet till maskinen trots att den har blinkat för fullt.

Som många andra Hitachiägare är Marcus noggrann med sina fordon. Han vaxar dem två gånger om året och torkar fett en gång i veckan.
– Ryktet om att jag sköter om maskinerna har spridit sig, säger han. En som kan skriva under på det är sannolikt Delvators servicepartner Stefan Jonsson som servar Marcus maskiner från Hitachi.
– Han frågade om jag hade fått någon repa på bakvikten på min förra maskin. Ja, svarade jag, du kan gå runt och titta så får du se. Han fick leta en god stund innan han hittade en repa som var ungefär fem millimeter lång, skrattar Marcus.

Även Marcus har fått sitt grävmaskinsintresse med modersmjölken. I Marcus fall går det tillbaka till familjeföretaget som startades av hans farfar för 70 år sedan. Han drev ett bryggeri i Ocke och när andra världskriget bröt ut ville Kronan använda hans lastbil för att köra förnödenheter till norska gränsen.
– De fick förstås nyttja bilen och eftersom han ville fortsätta med sin verksamhet köpte han en till. Det var så det började. I juni blev Marcus ensam ägare till åkeriet eftersom brodern Mikael valde att satsa på att ta över deras mammas handelsträdgård.
– Man måste få göra det man tycker är kul, säger Marcus som själv gillar att köra och vill behålla den personliga känslan i sin firma. Även om han förutom sina två grävmaskiner har två lastbilar och två anställda vill han inte bli för stor.
– Jag har så roligt på jobbet så att det är trist när jobben tar slut. Men efter en intensiv period med mycket folk är det ändå skönt att komma ut i skogen och få lite själsfrid.

Läs mer om Hitachi ZX300LC-7 ›

Marcus Nordqvist ägare till Nordqvist Åkeri i Mörsil

ZX300LC-7:

Maskinvikt: 32 600 kilo.
Skopstorlek: 1000 – 1600 liter.
Motor: Isuzu 6HK1X
Maximalt vridmoment: 1 050 Nm vid 1 500 min-1
Maskinen uppfyller Miljösteg V
och klarar därmed de mest krävande avgaskraven.
Svänghastighet: 10,3 min-1
Svängmoment:90,5 kNm

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.