Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Ann-Louise Larsson, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto Mikaels Grävtjänst AB

Smidig maskin med rymlig hytt

Bertil värdesätter maskinens hydraulik, driftsäkerhet och framför allt framkomlighet och smidighet.
– Jag kör ofta där det är trångt och då är det skönt att slippa att förarhytten och motvikten sticker ut, säger han.

Ett smidigt och kompakt format är viktigt för maskinföraren Bertil Johansson, som ofta kör i trånga stadsmiljöer och behöver kunna vända runt på små ytor. För honom är Hitachi ZX135W-7 det perfekta valet.

Maskinen tillhör Mikaels Grävtjänst i Halliden och används just nu till VA-arbete i Fjällbacka. Bakom ratten sitter Bertil Johansson om dagarna. Han värdesätter maskinens hydraulik, driftsäkerhet och framför allt framkomlighet och smidighet.
– Jag kör ofta där det är trångt och då är det skönt att slippa att förarhytten och motvikten sticker ut. Det går smidigt att vända runt med den och man kommer fram nästan överallt. Knäckbom är också en stor fördel, det har jag nytta av varje dag. Vägegenskaper är också viktigt, Bertil transporterar sig ofta mellan olika jobb och då är det skönt med en maskin som ligger bra på vägen, snabbt kommer upp i hastighet och är bekväm att sitta i.
– Den går tyst och fint. Överlag är det en väldigt trevlig maskin att köra oavsett vad du gör med den, konstaterar Bertil som fick maskinen innan semestern i somras och tog den i drift tidigt i höstas. Innan dess körde han mestadels bandgrävare, men har snabbt kommit in i både att köra hjulgrävare och menysystemet i Hitachi ZX135W-7 som är lätt att förstå sig på.
– Så här långt tycker jag att det känns väldigt positivt – räckvidden är bra, den känns stark och har bra känsla i hydrauliken. Sedan är det bra komfort också. Det går att ställa in både stol och spakar så att man får en bekväm arbetsställning och hytten känns rymlig för sin storlek. Jag sitter ofta långa pass i maskinen, ibland hela arbetsdagarna så komforten är helt klart viktig, fortsätter han.

Till maskinen har Bertil en Bigab-vagn med åtta tons lastkapacitet, där han får med sig allt han behöver till de olika jobben; tjälkrok, asfaltsskärare, sopborste, smalskopa, planeringsskopa,  grävskopa och VA-skopa.
– Vi köpte allt utom sopborste och VA-skopa nytt ihop med maskinen. Jag är väldigt nöjd även med redskapen och med oljeflödet i maskinen. Det räcker gott och väl till, säger Bertil.

Allt går att lösa
Mikaels Grävtjänst grundades 1985 av Mikael Hansson i Lysekil. Företaget jobbar med alla typer av markarbeten, dräneringar, avlopp och mycket mer, framför allt i Lysekil, Sotenäs och Uddevalla.
Sedan 2020 är företaget en del av den snabbväxande Infrea-koncernen, som förvärvar och utvecklar onoterade bolag inom mark- och anläggningsbranschen, i syfte att behålla lokalt starka  varumärken samtidigt som företagen får förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Bertil har jobbat i företaget i 10 år och kört grävmaskin sedan 1999. Han är mycket nöjd med Delvator som leverantör och värdesätter närhet till snabb och smidig service.
– När det har varit något har jag ringt och fått hjälp direkt. Ibland har de kunnat hjälpa mig att lösa det på telefon annars har jag inte mer än 12 mil till anläggningen i Landvetter.

Håkan Åkesson

Ålder: 43
Bor: Kville, i norra Bohuslän
Gör: Grävmaskinist
Aktuellt uppdrag: VA-sanering i Fjällbacka
Firma: Anställd på Mikaels Grävtjänst AB
Antal anställda: Cirka 25
Intressen: Maskiner, skytte, hålla på med djuren
Hitachi i maskinparken: 13 grävmaskiner, 2 lastmaskiner

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.