Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Ann-Louise Larsson, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto Ullsäters Schakt och Delvator

Du kan inte hitta en bättre maskin

När maskinföraren Håkan Åkesson fick möjlighet att skräddarsy precis den maskin han ville ha föll valet på en Hitachi ZX530LCH-7.
– Hitachi är det bästa märket som finns. Det var ingen tvekan, säger han.

Hitachi ZX530LCH-7 är en riktig bjässe på 55 ton, konstruerad för tuffa förhållanden i bergmiljö.
– Jag föll direkt. Vi åkte till Skottland med Delvator och säljaren på Stens Maskiner och provkörde maskinen förra året. Jag satt i en timme och provkörde, den var så bra att jag inte ville sluta, kommenterar Håkan Åkesson. Han har kört stora tunga grävmaskiner från Hitachi sedan 2004, först en ZX280LC-1, därefter en ZX470LCH-3 och sedan en ZX490LCH-6 innan han alldeles nyligen hamnade bakom spakarna i en sprillans ny ZX530LCH-7.
– I samband med att jag bytte arbetsgivare fick jag möjlighet att vara med och bestämma vilken maskin vi skulle köpa. För mig var det jätteviktigt, hade det stått ett annat varumärke på gården hade jag inte tagit jobbet, säger han.
Anledningarna till att Håkan föredrar Hitachi är flera. Driftsäkerheten är en viktig parameter och Hitachi har visat prov på minimala stillestånd och krångelfritt ägande.
– Jag har kört upp till 12 500 timmar och det var först efter 11 000 som det började bli lite reparationer. Vill man vara säker på att grejerna håller och går ska man välja Hitachi, säger Håkan.

Nyttan av en stor maskin
Håkan är anställd på Ullsäter Schakt AB, som har sitt säte i Jönköping. Företaget jobbar över hela landet och Håkan arbetar på ett industriområde i Kungälv, där han varit i två och ett halvt år.
– Kunden följde med när jag bytte arbetsgivare, jag gör samma sak som tidigare och kände väl till förutsättningarna för de projekt som beställaren har. Därför var det heller inte svårt att välja maskin och inte heller att få kunden att förstå nyttan med en större maskin för jobbet, säger han. Till största delen går maskinen i tuffa förhållanden med utlastning av berg, men ibland sticker Håkan emellan med lite släntning eller VA-schakter. Just nu bygger han en ny ramp där man ska köra upp den nya bergkrossen.
– Eftersom vi kör så mycket berg så ville jag ha en maskin som var anpassad för det och då var ZX530LCH-7 med RH-aggregat det bästa alternativet.

Följt utvecklingen
Eftersom Håkan kört både serie-1, serie-3, serie-6 och nu serie-7 har han följt Hitachis utveckling över tid och sett stora förbättringar både i hytten och hydrauliken, generation efter generation.
– Det uppdaterade hydraulsystemet på serie-7 har om möjligt blivit ännu bättre. Snabbare på allt, men fortfarande lika följsam. Du kan inte hitta en bättre maskin.
– Hytten har också blivit bättre för varje generation, flera funktioner som tidigare har varit tillval är numera standard. Den nya 270-kameran är något som jag verkligen uppskattar. Sedan har jag valt till en annan stol
än standard, bandstyrning i spakarna och en annan, snabbare tankningspump bland annat. Maskinen är precis som jag vill ha den, säger Håkan.

Låg bränsleförbrukning
Bränsleförbrukningen har också förbättrats avsevärt med den nya generationen och med dagens bränslepriser finns det stora besparingar att göra.
– På blandad körning drar ZX530:n ungefär tre liter mindre än min förra ZX490LCH-6 gjorde. Det blir en hel del pengar varje månad. Dessutom har den starkare motor som inte behöver jobba lika hårt. Om jag kör på full gas varvar den på runt 1 650 varv, förra maskinen låg över 1 800 varv. Det gör att den är väldigt tyst och behaglig i hytten, säger Håkan.

Ullsäters Schakt har även köpt in Håkans förra Hitachi ZX490LCH-6 som snart ska in i produktionen även den.

Håkan Åkesson

Bor: Strövelstorp utanför Ängelholm
Ålder: 44
Antal år i branschen: 23 år, kört Hitachi sedan 2004
Firma: Anställd på Ullsäters Schakt
Aktuellt uppdrag: Industritomter i Kungälv åt Kanonaden
Antal anställda: 6
Hitachi i maskinparken:
ZX530LCH-7 RH och ZX490LCH-6

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.