Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Här jobbar hjullastarna året om

Lill-Pärs Schakt har samarbetat med Delvator under många år. Ett projekt har handlat om att utrusta en Hitachi hjullastare för snöröjning av länsvägnätet i Dalarna, och det har visat sig vara en bra lösning.

Efter fyra lyckade säsonger satsade man på samma lösning igen. Nu sitter utrustningen på en ny 15 tons Hitachi ZW180PL-6, som är redo att ta sig an de snöiga vägarna nästa vinter igen.

– En hjullastare i denna storlek är smidigare på mindre vägar jämfört med lastbil, tack vare kortare hjulbas och midjestyrning. Den klarar kurvor och korsningar bättre, säger Pär Höglund, ägare till Lill-Pärs Schakt AB.

Plogning dygnet runt

– Den senaste snörika säsongen sattes utrustningen på svåra prov. Under en period körde vi dygnet runt i nästan en hel vecka. Vi har en plogslinga på drygt 12 mil länsväg, inklusive stickvägar. Vi kantskar också snövallarna två gånger. Men då använde vi våra Hitachi hjulgrävare istället, utrustade med plog för det ändamålet, berättar Pär.

Specialbyggd lösning

Lill-Pärs specialbyggda lösning med snöutrustning består av följande:

  • Frontplog. Den sitter monterad med BM-fäste på lyftarmen och bär en Mähler snöplog i flytläge. Plogen följer vägens ojämnheter med sin egentyngd.
  • Plogvingsfästet är monterat i motvikten som bär vingen och dess hydrauliska utskjut.
  • Ett bakmonterat VGB-drag bär bakbettet för isrivning.

20 ton till din tjänst

Maskinen har snödäck, men inga dubbar eller kedjor – det behövs inte. Vingens tryck mot snövallarna ger ingen rörelse i sidled, maskinens egen tyngd ger den stabilitet som behövs. Med utrustningen väger ekipaget närmare 20 ton. För att få allt att fungera har Hitachins hydraulik kompletterats med ett extra ventilpaket som ger tre extra dubbelverkande hydraulfunktioner. Vingens utskjut manövreras till exempel med en extra joystick.

– När vi utrustat den nya maskinen har vi dragit nytta av alla våra erfarenheter från de tidigare säsongerna. Nu blir allt ännu bättre, säger en nöjd Pär.

När våren sedan kommer är det bara att koppla loss utrustningen och använda maskinen precis som vanligt ihop med företagets övriga maskinpark av Hitachigrävare.

Läs mer om Hitachi ZW180PL-6 ›

LILL-PÄRS ZW180PL-6

Maskinvikt i basutförande: 15 500 kg

Drivlina: Power shift växellåda med möjlighet att låsa på vald växel

Motor: 6-cylindrig Cummins 129 kW (173 hk)

Max hastighet: 38 km/timme

Totalvikt med snöblad, vinge, bakbett och fästen: Nära 20 000 kg

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.