Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Martin Westholm, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto Stefan Johansson

Grävare med många fördelar

Sedan ett år tillbaka sitter Stefan Johansson bakom spakarna på sin nya grävmaskin – en Hitachi ZX135US-7 – och stormtrivs.
– För mig har det varit en helt ny och otroligt positiv upplevelse när det gäller såväl driftsäkerhet och ekonomi som arbetsmiljö, säger han.

Stefan Johansson har 30 år i branschen och hans företag S.J’s Skog & Schakt är väletablerat sedan många år i Örebro med omnejd. I ”stallet” hemma i Fjugesta består maskinparken av två lastbilar,  fyra lastmaskiner och tre grävare, varav en är en splitterny Hitachi ZX135US-7.
– Vi är ofta anlitade som underentreprenör i samband med större byggprojekt, men vi åtar oss också egna mindre uppdrag, till exempel dräneringsarbeten eller om någon behöver hjälp i samband med bygge av en maskinhall eller industrilokal. Vi utför också dikesgrävning och det händer också att vi fäller ett och annat träd, berättar Stefan Johansson.

I dag är fyra personer, inklusive Stefan Johansson själv, sysselsatta i företaget.
– Eftersom det byggs mycket nytt kan jag inte klaga. Det finns gott om jobb även om priserna är pressade. Men säg viken bransch där det inte är så?

Stortrivs med sin nya grävare
För en tid sedan bestämde sig Stefan Johansson för att köpa en ny grävmaskin och efter att noggrant ha undersökt olika alternativ på marknaden föll valet på en Hitachi ZX135US-7, den första i sitt slag i Sverige. Och om sin nya grävare har han bara positivt att säga.
– Det kanske låter lite löjligt, men ska jag sammanfatta mina intryck så är den helt enkelt underbar, säger han. Den är mångsidig och smidig och lätt att ta sig fram med. Den snäva svängradien
passar perfekt för arbete i trånga miljöer och där man måste vara extra observant.

Som arbetsplats håller den också hög nivå!
– Hytten är rymlig och har bra ljudisolering, reglagen sitter rätt och stolen är bekväm som en fåtölj. Allt sammantaget innebär det en bra arbetsmiljö. Det är något som är uppskattat långa arbetsdagar, kan jag intyga, säger Stefan Johansson.
– Dessutom, fortsätter han, är maskinen soppasnål, vilket är en klar fördel med de plågsamt höga dieselpriser som vi har för tillfället.

Kräver ingen AdBlue
Stefan Johansson lyfter fram en annan klar fördel med Hitachi ZX135US-7. Nämligen att maskinen inte kräver någon inblandning av AdBlue i bränslet. Trots det uppfyller grävaren Miljösteg
V och klarar därmed de mest krävande avgaskraven.
– Förutom miljöaspekten, som är viktig och som jag tycker att Hitachi ZX135US-7 uppfyller med råge, innebär att man kan skippa AdBlue och få lägre driftkostnader, framhåller han.
– Hur stor besparingen blir har jag svårt att uppskatta. Men att det handlar om många tusenlappar per år står utom allt tvivel. I förlängningen innebär det att jag kan förbättra min kalkyl.

Hög tillförlitlighet och bra service
En annan avgörande faktor till varför Stefan Johansson valde Hitachi ZX135US-7 är hans tidigare positiva erfarenheter av Hitachis maskiner och serviceorganisation.
– Driftsäkerheten är viktig och Hitachis maskiner tål verkligt tuffa tag. Alla vet att varje stopp kostar pengar och ju färre gånger och ju kortare tid som maskinen står på verkstaden desto bättre, understryker Stefan Johansson.

Han pekar också på Hitachis starka serviceorganisation, som han menar är en annan viktig parameter vid val av maskin.
– Den verkstad som finns här i Örebro har både hög tillgänglighet och kunniga mekaniker som kan sitt jobb. Dessutom är de snabba utan att tumma på resultatet, avslutar han.

En riktig fullträff
På frågan om Stefan Johansson kan rekommendera Hitachi ZX135US-7 till andra i branschen kommer svaret snabbt.
– Var och en måste givetvis utgå från sin situation och sina behov. Men i mitt fall har det varit en fullträff. Jag är mycket nöjd och glad för att jag valde just den här grävaren. Den fyller både de behov som är viktiga för mig och de krav som jag ställer.

S.J’s Skog & Schakt

Grundat: 2013
Anställda: 4
Typ av uppdrag: Mark- och entreprenadarbeten samt transporter åt både företag och privatpersoner.
Maskiner: Två bandgrävare, varav en Hitachi ZX135US-7, en hjulgrävare, fyra lastmaskiner och två lastbilar.

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.