Auktoriserad återförsäljare för Bell och Hitachi

Text: Karin Wandrell, reportage från vår kundtidning Grävlingen. Foto GBJ Bygg

Det lönar sig med egen hjullastare

När GBJ Bygg i Växjö fick ett ökat behov av en egen hjullastare föll valet på den effektiva och pålitliga Hitachi ZW220-6.

GBJ Bygg är ett byggbolag i Växjö med 230 anställda och kontor på fem orter. Verksamheten omfattar allt från mindre om- och tillbyggnader till totalentreprenader för större industri- och kontorsfastigheter.
– Vi har uppdrag i hela södra Sverige och lång erfarenhet av alla typer av markarbeten, säger Marcus Bengtsson, projektledare.

I företagets maskinpark finns två bandgrävare, en hjulgrävare och en hjullastare från Hitachi där senaste tillskottet är en Hitachi ZW220-6.
– Vi har god kontakt med Delvator så det finns ingen anledning att byta märke. Tvärtom är det enklare att ha allt samlat på ett ställe med samma säljare, samma uppföljning och samma servicepartner, säger Marcus. Hitachi har helt enkelt rätt maskiner till rätt peng för våra behov. De är effektiva och tillförlitliga och vi känner oss trygga med dem. Dessutom är vi mycket nöjda med servicen.

Hjullastaren används främst vid markentreprenader i de egna projekten eftersom det till exempel underlättar att ha en egen maskin vid förflyttning av massor.
– Det gör att vi kan styra över arbetet själva och slipper hyra in maskiner. Det är dessutom flexibelt när vi håller på med olika projekt samtidigt.

Niclas Juneld, som är förare på GBJ Byggs ZW220-6, upplever maskinen som väldigt kraftfull och med bra sikt.
– Den orkar med och protesterar sällan utan jag kan lita på att den gör det den ska. Jag har kört maskinen i snart 3 000 timmar och hittills har det bara varit något litet tekniskt fel. Den är väldigt tyst också, både utvändigt och inne i hytten. Det händer rätt ofta faktiskt att folk undrar om den är i gång, säger Niclas.

ZW220-6 har också bättre bränsleekonomi än tidigare modell. Det innebär låga driftskostnader med 7 procents bränslebesparing vid lastning och transport och 6 procents bränslebesparing vid V-formad lastning.
– Mätt på 830 timmar sedan den senaste nollställningen drar den i snitt 9,3 liter per timme vilket är bra eftersom det är en stor maskin, säger Niclas.

Läs mer om Hitachi Hjullastare ›

GBJ Bygg

Grundat: 1945 i Växjö, då som ett litet familjeföretag.
Anställda: Drygt 200 anställda på fem orter.
Kapacitet: Utför alla typer av byggarbeten.
Hitachi i maskinparken: Två bandgrävare, en hjulgrävare och en hjullastare.

Se fler referenser

Grävlingen

Läs och prenumerera gratis

I vår egen kundtidning Grävlingen kan du läsa om andra Hitachi-ägares vardag, få nyheter om våra maskiner och vad som händer hos oss på Delvator – och mycket mer. Läs den på webben här, eller skaffa en gratis prenumeration så får du nästa nummer direkt i din brevlåda.